Skip to main content
logo

Energispartips

 


Stäng av med strömbrytaren
Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge. En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.


Duscha snabbt och effektivt
En dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowattimmar per person. Stäng därför av vattnet när du vill tvåla in dig. Och använd gärna en duschtimer för att hålla reda på tiden.


Anpassa kastrullens storlek till plattan och använd lock vid kokning
Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek (repiga och buckliga bottnar drar mer energi). Använder du lock när du kokar vatten sparar du dessutom 30 % energi.


Använd torkskåp och torktumlare med måtta
Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Och anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.


Ställ in rätt temperatur på kyl och frys
För varje grad extra kyla du har ökar du energianvändningen med upp till 10 procent. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader (går lätt att kolla genom att lägga in en termometer i mitten av kylen eller frysen.


Tvätta full maskin, överdosera inte tvättmedel
Det går åt nästan lika mycket energi till att tvätta en enda tröja som att tvätta en full maskin. Tänk också på att inte överdosera tvättmedlet, utan läs på paketet hur mycket som behövs.


Släck alltid lyset när du lämnar rummet
Belysning står för en fjärdedel av hemmets energianvändning, så här finns det båda pengar och energi att spara. Tänk på att även släcka när du lämnar trapphus, förråd och andra gemensamma utrymmen.


Var rädd om värmen i lägenheten
Ha inte stora möbler eller långa gardiner framför dina element, det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Om du känner drag, kolla dina tätningslister runt fönster och dörrar. Är de trasiga, kontakta hyresvärden.


Var sparsam med vattnet vid disk och tandborstning
En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp. Stäng även av vattnet när du borstar tänderna. Tipsa också hyresvärden om läckande kranar.


Byt till lågenergilampor eller LED-belysning
I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. En lågenergilampa drar ungefär en fjärdedel så mycket el som en glödlampa. Appen “Lampguiden” från Energimyndigheten hjälper dig välja rätt lampa.


Nedan har du filmen om Harry!

Klicka här om du vill ha fler energispartips!

Lämna dina spartips till oss!
Lämna dina spartips till oss Har du idéer kring hur vi kan spara energi i just ditt hus? Eller hur vi kan bli mera miljömedvetna. Maila in ditt tips till oss på solatum@solleftea.se
Vad händer efter jag lämnat ett spartips? Vissa tips skickas direkt som en serviceorder ut till fastighetsskötaren. Mer komplicerade eller omfattande tips lämnas till vår Energigrupp som är experter på energi och miljötips lämnas till vår förvaltare. Du får alltid en återkoppling från vår kommunikatör för att du ska veta på vilket sätt vi har behandlat just ditt tips.