Skip to main content
logo

Avfall

Under 2024 kommer Sollefteå Kommun att börja samla in matavfall, enligt ett nytt lagkrav. Matavfallet kommer att separeras från vanliga brännbara sopor, och transporteras till en rötningsanläggning i Härnösand, där avfallet blir till fordonsgas och gödsel. De brännbara soporna transporteras precis som tidigare till förbränning i Sundsvall. För alla oss som lämnar avfall innebär det att matavfallet ska sorteras ut, läggas i en särskild papperspåse, och läggas i en särskild brun soptunna. Utplacering av de nya soptunnorna kommer att ske vid olika tidpunkter på olika ställen i kommunen. I samband med detta kommer Solatum att dela ut en extra behållare till matavfallet samt påsar. Som matavfall räknas till exempel matrester, skal från frukt och grönsaker, kaffesump, mat som blivit gammal, rester från fisk och skaldjur, hushållspapper och pappersservetter. Du kan läsa mer om kommunens arbete med matavfall på deras hemsida.

På vissa av våra områden finns det idag möjlighet att sortera sin återvinning som kartong, plast, glas och metall direkt på området. De bostadsområden där det inte finns får man själv lämna till en återvinningsstation som oftast finns vid butiker och bensinstationer, på kommunens hemsida hittar du samtliga adresser till stationerna runt om i hela kommunen. Att sortera avfallet rätt gör det mycket lättare att återvinna det och vi kan då spara på både energi och naturresurser när materialen kan användas flera gånger. 

Grovsopor som gamla möbler etc. får du själv lämna till en återvinningsstation. Detsamma gäller för farligt avfall som bland annat tv- och radioapparater och kemiska produkter. På de flesta av våra områden finns det avsedda behållare för att kunna lämna batterier, lampor och små elektronik.

Vi arbetar för att på sikt kunna erbjuda sortering i större utsträckning på fler av våra bostadsområden.
Om du har frågor kring avfall ska du vända dig till Sollefteå kommun.