Skip to main content
logo

Brandsäkert

Brandskyddsinformation!msb

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har tagit fram instruktionsfilmer om hur du kan agera vid eventuell brand i lägenhet och i ditt hus

Att agera rätt om det börjar brinna är en livsviktig kunskap.

Det brinner i din lägenhet – hur agerar du?

Det brinner i ditt hus – hur agerar du?

Räddningstjänsten har även tagit fram en film som visar man kan förebygga brand i en bostad!

Klicka här för att komma till deras hemsida där du kan se filmen! Sidan öppnas i ett nytt fönster!

Skydda dig och dina grannar mot brand
Varje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder. Det finns många enkla saker man kan göra för att förhindra brand och för att minska dess konsekvenser. Till exempel hade många liv kunnat räddas om det hade funnits en brandvarnare i bostaden.
Brandvarnare - ett måste
En brand kan växa oerhört fort och eftersom en brand ofta är ljudlös i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför måste det finnas minst en fungerande brandvarnare per lägenhet (om din bostad är större än 60 kvm bör du ha fler). Det är din enklaste livförsäkring som dessutom är kostnadsfri när du bor hos oss. Det enda du behöver göra är att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och se så att den fungerar. Ett bra tips är också att dammsuga brandvarnaren när du storstädar. Smuts och damm kan vara bidragande faktorer till att brandvarnaren slutar fungera.

Om din lägenhet saknar brandvarnare eller om den inte fungerar: ring då felanmälan 0620-68 22 22.

Släck levande ljus
Glömda stearinljus orsakar många bränder. Använd gärna levande ljus, men gör det med försiktighet och tänk på att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet – även om du bara ska lämna rummet en kort stund. Ställ ljusen på ett säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn eller husdjur ensamma med levande ljus.
Om det börjar brinna
• Rädda först dem som är i livsfara, men utsätt inte dig själv för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Därför måste du ner under röken, nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.

• Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.

• Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

• Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en handbrandsläckare och spruta mot glöden inte på lågorna.

 Länk till film som finns på dinsakerhet.se

Tänk på att

Inget brännbart i trapphuset
Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Därför måste det hållas rent från brännbart material som barnvagnar, tidningar och kartonger.

Håll vind, källare och garage låsta
Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.

Stäng in branden
Brinner det i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig.
Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

Behöver du hjälp? Larma 112
Om du behöver hjälp, ring 112 så får du hjälp av SOS-alarm. Försök att hålla dig lugn och svara på operatörens frågor. Hjälpen blir inte försenad för att du svarar på frågor. Möt sedan upp räddningstjänsten om du kan och visa vägen.

Fler tips och råd på dinsakerhet.se