Skip to main content
logo

A-Ö

Goda tips och råd samlade från A-Ö som kan vara till din hjälp.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ
Adressändring
Om du ska flytta måste du adressändra i god tid innan. Du gör din anmälan till Adressändring: tel 020-97 98 99 eller på deras hemsida.
Autogiro
Autogiro är en kostnadsfri service som innebär att pengar till din hyra överförs automatiskt från ditt konto till Solatum i slutet av varje månad. Med autogiro kan du vara säker på att hyran alltid betalas i tid. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på kontot ett par dagar innan förfallodagen. På ditt kontoutdrag ser du sedan att överföringen gjorts. Läs mer om autogiro här 
Avfall
I alla våra bostadsområden finns särskilda soprum för hushållssopor. Lämna dina hushållssopor ordentligt förpackade i soprummet. Soporna får inte innehålla farligt avfall. I några av våra bostadsområden har vi källsortering där du kan lämna dina källsorterade sopor. Om du sorterar och återvinner dina sopor minskar avfallet och du bidrar till en bättre miljö. Källsortera därför papper, kartong, färgat och ofärgat glas, plåt- och plastförpackningar och lämna för källsortering. Här hittar du återvinningsstationer. Grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall lämnar du till kommunens återvinningscentral. Återvinningscentraler i Sollefteå hittar du här. Mer information om hur du sorterar dina sopor hittar du på. Sopsorteringsguide.
Avlopp
Häll inte ut fett i vasken då det kan ställa med till stora problem i avloppssystemet. Flytande fett förvandlas till fastform och orsakar stopp i både husets avlopp som kommunens ledningsnät. Låt därför fettet stelna och skrapa ner det i papperskorgen, därefter kan du skölja ur stekpannan eller kastrullen. Toalettstolen är ingen papperskorg, det enda som är tillåtet att spola ut i toaletten är: Toalettpapper (OBS ej annat såsom hushållspapper, servetter, tops eller liknande.) Vatten och annan vätska som ej är skadlig för miljön.  Återlämna överblivna mediciner till Apoteket och lämna kemikalier och färgrester till särskild avfallsstation för miljöfarligt avfall. Det är även förbjudet att använda propplösare, kaustiksoda mm. Kattsand får ej heller spolas ner i toaletten då det slipar hål på avloppsledningen. Som hyresgäst är du själv skyldig att hålla rent i vattenlås och golvbrunn för att förhindra stopp och försämrad avrinning i avlopp.
Badrum
Även om badrummet är ett våtrum bör du vara försiktig med vattnet så att det inte uppstår vattenskador. Sätt upp ett duschdraperi så att duschvattnet inte skadar resten av badrummet. Det är inte tillåtet att göra hål i badrummets väggar eftersom det ökar risken för vattenskador. Undvik dålig lukt genom att rengöra golvbrunnen och vattenlåset i tvättstället samt under badkaret med jämna mellanrum.
Balkong
Balkongen är en bra plats att koppla av på eller att vädra kläder på men du får INTE skaka mattor på balkongen. Det är också förbjudet att mata fåglar från balkongen. Fåglar drar till sig skadedjur och deras spillning skräpar ned även hos grannarna. Precis som när man befinner sig i lägenheten ska man se till att inte störa sina grannar även när man är ute på balkongen. Tänk på såväl ljudnivån som hur rökning påverkar dina grannar.
Blomsterlådor
Blomsterlådor skall ur säkerhetssynpunkt hängas på insidan av balkongen.
Barnvagnar
Parkera inte barnvagnen i trapphuset eller entrén eftersom den kan hindra grannar och utryckningspersonal att komma fram. Viktigt! Om det börjar brinna måste trapphus och entréer vara framkomliga.
Besiktning
När du ska flytta från din lägenhet besiktar vi den tillsammans med dig för att gå igenom lägenhetens skick. Vid besiktningen skriver vi ett protokoll över vad som måste åtgärdas. Du blir ersättningsskyldig för de eventuella skador som du lämnar efter dig.
Bostadskö
För att söka bostad hos oss behöver du först registrera dig på vår hemsida under Bostäder – sök ledigt och kundanmälan här skapar du din egen sökprofil och får då förslag med brev eller e-brev på de objekt som matchar dina önskemål.
Brandsäkerhet
Trapphuset ska vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut om det brinner i din lägenhet. Ambulans och räddningstjänst behöver också lätt komma fram för att hjälpa vid sjukdom och brand. Det är därför viktigt att du tömmer trapphuset på följande saker: skor, skoställ, dörrmattor, cyklar, barnvagnar och andra privata ägodelar. Med föremål i trapphuset ökar även risken för att trapphuset blir rökfyllt vid en brand. Kom ihåg att trapphuset är den enda nödutgången! Läs mer om hur du skyddar dig mot brand på www.dinsäkerhet.se/brand/
Brandvarnare
En brandvarnare är en billig livförsäkring, Därför har Solatum monterat in det i alla sina lägenheter. Ditt ansvar är att kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar och att batteriet inte tagit slut. För att testa att din brandvarnare fungerar tryck in testknappen i 10-15 sekunder. Om brandvarnaren fungerar kommer den att börja alarmera med full alarmsignal. Om brandvarnaren inte fungerar eller om batteriet har tagit slut ska du göra en felanmälan på 0620-68 22 22 så kommer vi och byter brandvarnare/batteri. Brandvarnaren tillhör lägenheten och Solatum och ska aldrig plockas ner. Obs! Lämna aldrig brinnande ljus obevakade. Tänk också på att ljus och oljelampor kan ge sotskador i lägenheten.
Bredband
Solatum har Sollefteå Stadsnät inkopplat i alla lägenheter. Läs mer här
Byta lägenhet
För att du ska få byta din lägenhet till en annan inom Solatum bestånd måste du ha bott i din nuvarande lägenhet i minst sex månader.
Byte av ljuskällor
Går en lampa sönder eller slocknar så är det du som hyresgäst som måste bekosta bytet. Det gäller för alla ljuskällor förutom de i ugn, spisfläkt och kylskåp. Dessa ska åtgärdas av värden.
Cyklar
Parkera alltid din cykel i cykelställ eller i cykelrum! Du får inte parkera i trapphus eller entréer. Entréerna får inte blockeras, utan måste vara fria så att utryckningspersonal kan komma fram obehindrat.
Dusch
Duschdraperi är inte standard i bostaden. Du bör sätta upp ett duschdraperi så att duschvattnet inte skadar resten av badrummet. Om det inte finns draperistång kontakta vår serviceanmälan 0620-68 22 22.
Dörrar
Du får plocka bort innerdörrarna i din lägenhet, men du måste sätta tillbaka dem innan du flyttar från lägenheten. Förvara dörrarna så att de inte blir skadade eller förstörda.
El avtal
Du kan själv välja vilken leverantör av hushålls-el du vill ha. Jämför priser och villkor och välj sedan den elleverantör som passar dig bäst. Tänk på att du kan ha uppsägningstid till din elleverantör om du flyttar från lägenheten.
Entréer
Husets entré ska vara låst på nätterna. Det är inte tillåtet att ställa upp dörren eftersom obehöriga kan komma in och orsaka skadegörelse. Entréer, trapphus, källar- och vindsgångar måste vara fria från saker så att brandkår, ambulans- och räddningspersonal kan komma fram. Du får därför inte använda dessa utrymmen till förvaring.
Felanmälan
Felanmälan gör du på 0620-68 22 22 eller via Mina sidor på hemsidan. Vid akuta ärenden före eller efter kontorstid samt helger ring vår jour på 0620-68 22 22. Utryckning av jour som inte är akut kommer debiteras kunden.
Fest
Om du har fest hemma är du ansvarig för att grannarna inte blir störda. Prata gärna med dina grannar innan du har fest.
Flyttstädning
Hos oss på Solatum gör vi en städbesiktning i samband med att du flyttar. Så när du flyttar är det viktigt att lägenheten är ordentligt städad. Kontrollera att följande är ordentligt städat i alla rum: väggar och tak, fönsterkarmar, fönster (mellan, in- och utvändigt), fönsterbänk, element, ventiler, fasta belysningar, eluttag, strömbrytare, dörrar och dörrkarmar, golv och golvlister, trösklar samt garderober. I köket är det viktigt att du kontrollerar att spisfläkt och fettfilter, spis (invändigt, utvändigt o bakom), köksskåp och lådor, kryddhylla, kyl/sval/frys (även under), bänkskivor, diskbänk och blandare är väl städade. I badrummet och WC ska du rengöra badrumsskåp och spegel, toalettstol, tvättställ och blandare, golvbrunn, ventiler och badkar (även bakom och under). Kom ihåg att balkong, vinds- och källarförråd också ska vara rengjorda. Under Flytta ut kan du läsa mer att tänka på!
Fläktar
Fläkten ovanför spisen är en viktig del i din bostads ventilationssystem som förutom att suga ut matos också suger ut luft från badrummet. Rengör filtret i fläktkåpan en gång i månaden eller oftare vid behov. Diska filtret i vanligt diskmedel eller i diskmaskin. Se även till att ventilen i badrummet är rengjord. Om fläkten inte fungerar gör en felanmälan.
Fåglar
Mata inte fåglar från din balkong eller ditt fönster! Deras spillning skräpar ned balkongerna.
Försäkringar
Som hyresgäst hos oss rekommenderar vi att du har en hemförsäkring. Det är en bra investering om något skulle hända, oavsett om du är drabbad eller vållande av skadan.
Garage
Kontakta vår uthyrning för att hyra garageplats. Tänk på att du inte får förvara brandfarliga vätskor eller gaser i garaget!
Golv
Var rädd om golven i din bostad. Det är ofta kostsamt att ersätta ett skadat eller slitet golv. Använd endast rengöringsmedel som är anpassade för det golv du ska rengöra.
Grillning
Om du vill grilla ska du använda områdets allmänna ytor. Se till att röken från grillen inte irriterar din omgivning. Du får inte grilla på din balkong eller altan.
Grovsopor
Dina grovsopor lämnar du på återvinningscentralerna i Sollefteås kommun.
Gräsytor
Gräsmattorna i området är till för alla som bor där. Använd gärna ytorna för lek, spel och gemensamma aktiviteter. Det är inte tillåtet att parkera bilar eller andra fordon på gräsytorna. Gräset måste kunna klippas utan hinder.
Hatthylla
Hatthyllan ingår i lägenhetens standardutrustning. Om du sätter upp en egen hatthylla måste du spara den ordinarie och montera tillbaka den om du flyttar från lägenheten.
Hissar
Hiss finns i vissa hus som har mer än två våningar. Många är beroende av hissen för att kunna komma till och från sin lägenhet. Därför får den aldrig blockeras eller hissdörren ställas på glänt. Hjälp oss att hålla hissarna rena och fräscha!
Husdjur
Du är ansvarig för dina husdjur. Tänk på att andra kan vara rädda eller allergiska, därför får du inte ta med ditt husdjur till tvättstugan. Hundar ska alltid vara kopplade inom bostadsområdet och i trapphuset. Se till att din hund eller katt inte gör sina behov i trapphuset, källargångar, på gården eller vid barnens lekplatser. I studentrummen får du inte ha husdjur.
Hyran
Hyran ska betalas i förskott, en månad i taget. På din hyresavi kan du se när den ska vara betald. Ett bra sätt att betala är via autogiro. Då dras hyresbeloppet direkt från ditt konto varje månad. Kontakta Solatum så sänder vi ut en autogiroblankett till dig.
Hyresavtal
När du flyttar in hos Solatum skriver du på ett hyresavtal som visar att du har rätt att bo i bostaden. Avtalet är en värdehandling. Spara den gärna tillsammans med dina övriga värdepapper!
Inkassokrav
Betalar du inte hyran i tid går kravet vidare till vår samarbetspartner Ropo Capital som då sänder ut ett inkassokrav där blir du debiterad ränta och avgift. I slutänden kan en obetald hyra leda till uppsägning och vräkning.
Kabel-tv
Alla våra lägenheter är anslutna till kabel-tv-nätet. Basutbudet från kabel-tv leverantören All Tele/ Sappa ingår i hyran.  Du kan läsa mer om tv här.
Köpoäng
Från första dagen du registrerat dig i vår bostadskö får du ett poäng per dag. För mer information kontakta vår uthyrning.
Källare
Gångar och trappor i källar- och vindsutrymmen är viktiga utrymningsvägar. Du får därför inte använda dessa utrymmen till förvaring och lagring. Obs! Du får aldrig blockera husets utrymningsvägar.
Lägenhetsförråd
En del av våra hus har vindsförråd och andra har källarförråd. Se till att du har ett godkänt lås på ditt förråd och titta gärna till förrådet med jämna mellanrum. Om du har ditt förråd i källaren, tänk på att inte ställa dina saker direkt på golvet eftersom golv i källare ofta blir fuktiga. Viktigt! Av säkerhetsskäl får du inte förvara motorfordon eller brandfarliga ämnen i förrådet.
Musik
Även din älsklingsmusik kan vara störande för dina grannar. Bastoner och vibrationer hörs genom stora delar av huset. Tänk på att även din tv kan vara störande om ljudet är för högt.
Måla
Om du vill måla väggar i din bostad, måste du prata med din områdeschef först. Om du använder kulörer eller målar på ett sätt som inte kan accepteras, kan du som hyresgäst bli återställningsskyldig vid en besiktning om du flyttar från bostaden. Läs mer om vad du får göra här!
Namnskylt
När du flyttar in sätter din fastighetsskötare upp rätt namnskylt på din ytterdörr.
Nycklar
Vid inflytt: Nycklar hämtas ut hos uthyrningen på Solatums kontor eller kan skickas till dig per post enligt överenskommelse. Vid avflytt: Nycklar lämnas åter oss vid besiktning. Borttappad nyckel: Vid förlust av nycklar kontaktar ni uthyrningen så gör vi ett cylinderbyte som debiteras hyresgästen.
Ohyra
Om du får ohyra i din lägenhet ska du ringa felanmälan på direkten 0620 68 22 22 så vi kan ta dit saneringsföretag omgående, detta så att inte ohyran sprider sig. Du kan läsa mer under skadedjur.
Paraboler
Du får bara montera paraboler och andra antenner på insidan av balkongräcket.
Parkster
Parkster är en tjänst för att betala parkeringsavgift med din telefon. På några av våra fastigheters gästparkeringar har vi installerat Parkster. Det är viktigt att du hänvisar dina gäster till rätt parkeringsplats. Du betalar din parkeringsavgift med din mobiltelefon via en app eller sms. Parkeringsavgiften är 4 kr/timmen eller 40 kr/ dygn.
Parkering
Parkeringsplatser och garage hyrs ut genom vår uthyrning, ring 0620-68 28 60. Du ansvarar själv för snöskottning och sandning av din parkeringsplats. Information hittar du även på baksidan av ditt hyresavtal.
Parkeringstillstånd
När du flyttar in eller ut kan du behöva ett tillfälligt parkeringstillstånd för att på ett smidigt sätt kunna lasta in/ut dina tillhörigheter i lägenheten. Det kan du få om du kontaktar vår uthyrning vid in/ut flytt. 0620-68 28 60.
Persienner
Om du väljer att sätta in persienner är du ansvarig för att det görs på ett riktigt sätt. Du ansvarar också för underhållet av de persienner som finns i lägenheten. Du kan också välja persienner som ett tillval, läs mer om tillval här
Rengöringsmedel
Använd rengöringsmedel som är miljövänliga och anpassade efter det som du vill rengöra. Starka rengöringsmedel kan skada vissa ytor i din lägenhet. Om det händer kan du bli ersättningsskyldig.
Rökning
Du får inte röka i entréer, trapphus, hissar, tvättstugor, torkrum eller i andra gemensamma utrymmen i våra hus.
Sandlådor
De sandlådor som finns i bostadsområdet är till för barnen. Om du har husdjur måste du se till att de inte förorenar sanden.
Slitage
Solatum accepterar ett normalt slitage i bostaden och i gemensamma utrymmen. Om du flyttar från din bostad görs en besiktning som, bland annat, kontrollerar om någon del av slitaget är onormalt. Om vi måste återställa bostaden i ett acceptabelt skick blir du ersättningsskyldig.
Säkringar
Har du plötsligt ingen el i uttaget? Innan du felanmäler, kolla först säkringarna. Det är hyresgästens eget ansvar att byta dem. Har du ett vanligt gammaldags proppskåp kollar du bara om någon säkring gått och i så fall byter du till en med samma styrka. Har du en nyare elcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare, är det istället en knapp du ska trycka på. Se instruktion i anslutning till elcentralen. En vanlig anledning till att jordfelsbrytaren löser ut är att de strömförande delarna av vattenkokaren, kaffebryggaren eller strykjärnet kommit i kontakt med vatten. Säkringen kan även lösa ut om man belastar eluttagen med för många maskiner som är igång samtidigt. Lägg gärna på minnet vad som orsakade att säkringen gick för att förebygga att det händer igen.
Störning
Som hyresgäst i ett flerfamiljshus måste man acceptera ljud som hör till ett normalt liv. Men om störningarna är för många eller ljudnivån för hög bör du i första hand försöka prata med den eller dem som stör. Om det inte hjälper kontaktar du Solatum på 0620-68 22 22.
Spegelväggar
Du får sätta upp spegelvägg i din lägenhet, men du blir ersättningsskyldig om vi måste reparera väggen efter speglarna.
Studentlägenheter
Solatum har idag inga studentlägenheter.
Tapetsera
Du får själv tapetsera din bostad, om du gör det på ett fackmässigt sätt och inte väljer tapeter, som är alltför annorlunda mot normal standard. Om tapetseringen inte utförts på rätt sätt, kan du som hyresgäst bli återställningsskyldig vid en besiktning om du flyttar från bostaden.
Tittöga
Ett så kallat tittöga till ytterdörren är inte standard i våra lägenheter. Om du vill montera in ett sådant får du själv betala det. Tittögat måste lämnas kvar i dörren när du flyttar.
Trapphus
Ett trevligt trapphus ger ett första gott intryck för dina besökare. Hjälp därför gärna till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar framkomligheten i trapphuset. Det är viktigt att utryckningspersonal från ambulans och brandkår kan komma fram i trapphuset vid utryckning. Rökning är också förbjuden i trapphusen.
Tvättmaskin
Du får ha en egen tvättmaskin i bostaden, men du måste anlita behörig yrkesman; elektriker och rörmokare, för att koppla in tvättmaskinen. Vid funderingar kan du prata med din områdeschef. Tvätta inte mellan kl. 22.00-06.00, då vibrationerna från centrifugeringen kan störa dina grannar. Tänk på att dosera tvättmedlet rätt då överdosering skadar tvättmaskinerna och miljön. Vid torkning av tvätt i lägenheten, tänk på att inte torka för mycket då det finns risk för fuktskador. Vid torkning av mycket tvätt bör ni använda er av de torkrum som finns i tvättstugan.
Tvättstuga
Alla boende i våra bostäder kan använda den gemensamma tvättstugan i området. I varje tvättstuga finns anslag om vilka regler som gäller för bokning och användning. Självklart lämnar du tvättstugan städad och fin. Om du inte vet hur tvättstugan fungerar, kan du få en genomgång av din fastighetsskötare.
Upplåsning
Om du låser dig ute under dagtid kan du kontakta vår uthyrning. Om det händer på kvällen eller under helgen kontaktar du vår serviceanmälan på telefonnummer 0620-68 22 22. För att få dörren upplåst måste du kunna visa din legitimation och du kommer att bli debiterad en upplåsningsavgift.
Uppsägning
Om du vill säga upp ditt hyreskontrakt så är uppsägningstiden alltid tre kalendermånader. Solatum har två brytdatum för uppsägning den 15 och den sista i månaden. Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad. Uppsägningen ska vara skriftlig och kan göras direkt på hyreskontraktet som du sedan skickar eller lämnar till Solatum. Tänk på att det också kan vara uppsägningstid för andra abonnemang och avtal, till exempel el, telefon, och internet. Observera att du under hela uppsägningstiden är skyldig att inneha ett elabonnemang.
Ventilation
Luften i din lägenhet byts i princip ut varannan timme. För att ny luft ska komma in måste friskluftventilerna vara öppna. Ventilen i bad/wc skall också vara öppen, rengör gärna ventilen men ändra inte ventilens inställning. Ändringar kan påverka både din och dina grannars ventilation. Obs! Vissa fastigheter har självdrag.
Vräkning/Avhysning
Vi kan i vissa fall tvingas säga upp boende från våra lägenheter. Det sker när den boende uppenbart och upprepade gånger bryter mot våra ordningsregler eller missbrukar sitt hyreskontrakt. Om du inte betalar hyran i tid är det också grund för uppsägning.
Värme
Solatums lägenheter ska hålla en temperatur på 21 grader mitt i rummet under dagtid. För att värmen från elementen ska kunna spridas ut i rummet är det viktigt att du inte placerar möbler och gardiner tätt intill elementet. Om lägenheten känns kall och dragig kan det bero på att friskluftsventilerna eller fläkten är felaktigt inställda. Kontrollera att de är öppna, rengjorda och inställda i normalläge.
Återvinning
Se avfall
Överlåtelse
Det är i princip inte tillåtet att överlåta sin lägenhet till en annan person, men det finns några undantag. Kontakta uthyrningen om du vill veta mer om överlåtelse.
stall-en-fraga-till-oss

Kontakta Solatum Hus&Hem

Växel: 0620-68 28 50
Serviceanmälan: 0620-68 22 22
Uthyrning: 0620-68 28 60
uthyrning.solatum@solleftea.se
E-post: solatum@solleftea.se

Telefontider:
Måndag – torsdag 09:00-16:00
Fredag 09:00-14:00

Telefontider uthyrning:
Måndag, onsdag, torsdag & fredag 09:00-14:00
Tisdag 09:00-18:00

Lunchstängt alla dagar kl. 11:45-13:00

Felanmälan:
Måndag- torsdag 07.00-16.00
Fredag 07.00-14.00
Lunchstängt alla dagar kl. 12:00-13:00
(Vi tar endast emot akut felanmälan under tiden)